Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


feeder vagy picker bot?

2010.02.09

A feeder vagy picker?

A feederbotot gyakorta összekeverik a pickerbottal. Nem véletlenül, hiszen első ránézésre szinte semmi különbség nincs a kettő között. A két különböző megnevezés azonban egyértelművé teszi, hogy más horgászeszközökről van szó. A sorozat első részében a feederbot mutattam be, most pedig ismerkedjünk meg a pickrebottal.

Szűrés Döme Gábor írásaira
Döme Gábor

Mi a különbség a picker és feeder között?

A feeder és picker technika közötti különbség azért nem látványos, mert teljesen azonos elven működnek. Mindkét módszer lényege, hogy a kapást a bot végébe illesztett (cserélhető erősségű) rezgőspicc jelzi, amely határozott meggörbülésével vagy apró rezdüléseivel közvetíti a horgász számára, hogy ideje bevágni!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Két különböző erősségű rezgőspicces bot, az egyik picker, a másik feeder (más-más végszerelékkel) dupla esélyt kínál a halfogáshoz!

 

Az előző részben azt állítottam, hogy a legérzékenyebb, legfinomabb fenekező horgászatot lehetővé tevő technika a feederbotos horgászat. Nos, ez némiképp pontosításra szorul, ugyanis egy átlagos pickerbot ebben a leglágyabb feederen is túltesz.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A legóvatosabb kapást is azonnal jelzik az érzékeny spiccek

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A finom botspicc szinte karikába hajtható

 

A kettőjük közötti elsőszámú különbség, hogy lényegesen lágyabb, hajlékonyabb és vékonyabb a pickerbot teste. Ez a rendkívüli rugalmasság már egy kisebb testű hal fárasztása során is megmutatkozik, de akkor sem kell megijedni, ha esetleg egy termetesebb ponty akadt a horgunkra, hiszen a karikába hajló pálca – a fék folyamatos recsegése nélkül is! – felőrli a hal erejét.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bottest jellemzően az ujjnyi vastagságot sem éri el

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egytalpú vagy kéttalpú legyen a gyűrű? A kéttalpú gyűrű stabilabb, nehezebben sérül, törik le. De! De a dupla kötésű gyűrűsor jobban elmerevíti, keményebbé teszi a botot, hiszen kétszer annyi kötés sorakozik így a bottesten. Döntse el mindenki saját maga, hogy a biztonságot vagy a még nagyobb rugalmasságot választja!

 

A bot és az ezzel harmonizáló végszerelék érzékenysége felveszi a versenyt a legfinomabb úszós készségekkel is. A halak kegyeiért folytatott „finomítási csatában”, horogelőkénket akár 0,10 mm-nél vékonyabb damilból is köthetjük!

A következő számottevő különbség a feeder és picker között, hogy a vékony, rugalmas bottest kisebb teherbírású. Alacsonyabb a dobósúlya, amely kevesebb össztömegű végszerelék (kosár, ólom) bevetését teszi lehetővé. Tehát a nehéz megtömött kosarakat felejtsük el, hiszen pickerbotok átlagos dobósúlya 10-40 g között mozog.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az illesztés precízségét mindig ellenőrizzük le. Mivel karcsú botokról van szó, a bot e részének (is) hibátlannak kell lennie!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A pickerbothoz nem kell túlságosan nagy orsó, ezért az orsótartó se legyen túlzottan „szellős”

 

Végül, de nem utolsósorban a legszembetűnőbb különbség a botok hosszában mutatkozik. A pickerek 2,4 és 3 méter közötti hosszban kerülnek forgalomba, míg a legrövidebb feederbot 3,3 m. Tehát ha valaki végképp nem tudja eldönteni, hogy a kiszemelt rezgőspicces bot milyen típusú, nézze meg annak hosszát. Ha 3 méteres vagy az alatti, szinte biztos, hogy pickerről van szó.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kézbesimuló parafa vagy neoprén nyél megfelelő záródugóval a végén, nemcsak esztétikai tuning. Nem baj, ha nedves kézzel megragadva is biztos fogást nyújt

 

A kisebb hossz jelentős mértékben befolyásolja a dobótávolságot. Pickerbottal az optimális meghorgászható távolság 25-35 méter között mozog. Természetesen lehet nagyobbat is dobni vele, de az már ritkán sikerül pontosan és gubancmentesen.

 

Hol érdemes bevetni?

A pickerbot egyértelmű előnye rendkívüli lágysága és finomsága, amelyet szélsőséges viszonyok között tudunk igazán kamatoztatni. Az eredményes finomszerelékes horgász kelléktárából nem hiányozhat. Ráadásul nem jelent extra kiadást sem, hiszen a legjobb pickerbot ára is ritkán haladja meg a 10.000 Ft-ot, de 5-6.000 Ft-ért már egészen jót lehet vásárolni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az eredményes finomszerelékes horgász kelléktárából nem hiányozhat a pickerbot! Nagy választék és szerény árak jellemzik ezt a bottípust

 

Kora tavasszal, késő ősszel vagy kapástalan, eredménytelen időszakokban, amikor a hal nagyon gyengén, óvatosan táplálkozik, varázspálca lehet ez a botocska a gyakorlott, ügyes horgász kezében. De akkor se feledkezzünk meg róla, amikor úszós készségünk (legyen az match- vagy rakós bot) az erőteljes szél miatt használhatatlanná válik. A helyére bevetett picker időnként még túl is szárnyalja az addig verhetetlennek gondolt úszós szereléket!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Pickerbottal már egy átlagos méretű hal kifogása is igazán nagy élményt jelent

 


Döme Gábor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.