Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


videót tartalmaz)

Megmondom őszintén, régen voltam ennyire kiéhezve egy igazi napos tavaszi horgászatra. Így, március közepére már elfogyott minden türelmem. Elegem lett az állandó hóviharokból, hidegből és az állandó felhős égboltból, no meg a befagyott vizekből. Pedig idén volt már pár olyan nap, amikor azt hihettük, itt a tavasz, de hirtelen mindig visszatért a tél. Ezért örültem kifejezetten annak, amikor egy újabb felszerelést próbálhattam ki, és végre már két-három napja kiolvadt vízen, viszonylag napos időben horgászhattam… Nem beszélve arról, hogy egy olyan típusú botot próbálhattam ki, amit igazán megkedveltem az előző teszt alkalmával, ez pedig a változtatható hosszúságú Light Medium feeder. Tartsatok velem a teszthorgászatra és kiderül, milyen is ez a Catana BX bot!

Szűrés Takács Péter írásaira
Takács Péter

A Beast Master hasonló hosszúságú és karakterisztikájú botja után már igazán kíváncsi voltam arra, vajon mit tud ez az árban valamivel kedvezőbb „kistestvér”, a Shimano Catana BX Feeder 9-11 Multi Light Medium bot. Huhhh, de szép hosszú neve van!

Mivel a Beast Master botot teljes hosszban és a legerősebb spiccel próbáltam ki, ezért ezt a botot a másik véglet szerint, azaz a rövidebb hosszban és a lehető legérzékenyebb spiccel szerettem volna tesztelni. Ehhez egy olyan vizet kerestem, ahol igazán ki lehet használni a rövid bot és az érzékeny szerelék előnyeit. Így akadtam rá a Balmazújváros határában lévő Kék víz nevű magántóra. Amit tudni kell erről a vízről, hogy nem is igazán tó, de folyónak sem lehet nevezni. A Keleti-főcsatorna táplálja vízzel, ami a keskeny tó túloldalán zsilipeken keresztül juttatható el a különböző mezőgazdasági öntöző csatornákba. Ezen a vízen én két éve igen sok apróhalat, valamint pontyot fogtam, és ami megtetszett benne, hogy ennyire keskeny, viszont ehhez képest mély víz. Szerencsémre a tervezett tesztet megelőző harmadik napon olvadt ki a tó, így horgászatra alkalmassá vált…

 

A tesztelésre kiszemelt bot katalógusadatait az alábbi táblázat tartalmazza.

 

Shimano Catana BX Feeder 9-11 Multi Light Medium
Hossz m (mért) 2,75 - 3,35
Dobósúly g 10 - 60
Anyag XT-40 karbon
Gyűrűk száma 12 + 2
Gyűrűtípus SiC
Nyélborítás parafa + szivacs
Orsótartó típusa Shimano grafit csavaros
Tagok száma db 2 (+ 1) + 3
Szállítási hossz cm 122
Tömeg g 152 (!!!)

 

Ami legelőször feltűnt, amikor kézbe vettem a botot, az a karcsú nyéltag volt. Igazi kis finom pálca bújt elő a botzsákból.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Karcsú, keskeny nyéltag igényes külsőt ad a parafa nyélnek

Teljes mérethez klikkelj a képre!

9-11, azaz 2,75 - 3,35 m-es hosszban használható

 

A 2009-es katalógus szerinti szállítási hossz ne rémisszen el senkit. Míg ott 164 cm szerepel a bot mellett, a valóságban mindössze 122 cm a szállítási hossza.

A nyéltag stucnis illesztéssel csatlakozik a toldó részbe, vagy a harmadik tagba, ha épp elég, hogy egy 2,75 m-es „pickerbottal” horgásszunk, hiszen ez a bothossz már a pickerbotok tartománya. A horgászatot is ebben a hosszban végeztem, így nem kellett beillesztenem a 66 cm-es toldót, amivel 3,35 m-es light feedert kapunk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A nyéltagon, illetve a hossztoldón háromtalpú SIC gyűrűk vannak, míg az utolsó 9 gyűrű egytalpú

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kapásra várnak a bot spiccén az egytalpas gyűrűk…

 

A bothoz három spiccet adnak: 0,75 oz, 1 oz, illetve 2 oz teherbírásúakat. Ezek dobósúly-tartománya lefed a minimális, 10 gramm körüli tömegtől a 60-70 grammig mindent.

Kifejezetten kedvelem a Shimano botoknál az egyértelmű jelöléssel ellátott spicceket. Nem a színekkel kell tippelgetni – mint nem egy gyártónál –, hogy melyik a leglágyabb spicc, hanem egyértelmű dobósúly értékkel jelzik, melyik mit „tud”. Az 1 oz nagyjából 30 grammos terhelhetőséget jelent. Ez nem azt jelenti, hogy egy-egy spicc nem bír ki esetleg többet, de ennyi az optimális dobósúlya.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Három spicc jár a bothoz: 0,75 oz, 1 oz és 2 oz

 

A szettben egy Shimano Nexave 4000 RB névre keresztelt 4 csapágyas, hátsó fékes orsót kínál a bothoz a forgalmazó. Első pillanatra nagynak tűnhet a picker hosszhoz ez az orsó, viszont ha azt nézzük, hogy a bothoz méretezett nagy dobátmérővel könnyedén megdobhatjuk a kitűzött távolságot, már nem is olyan nagy. Ha a botba betesszük a hossztoldót és a 2 unciás spiccet, akkor erőlködés nélkül meg lehet dobni ezzel az orsóval az 50-60 métert.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Shimano Nexave 4000 RB csak első pillanatra tűnt nagynak a botra…

 

Shimano Nexave 4000 RB
Méret 40
Csapágy db 4
Orsóház anyaga XT7 grafit
Fékrendszer hátsófék
Áttétel 5,1:1
Tömeg g 375
Dob anyaga Alumínium
Pótdob db 1
Pótdob anyaga Alumínium

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A boton a Shimano saját tervezésű grafit orsótartója rögzíti az orsót

 

Ezzel a Nexave orsóval már többször horgásztam, és nem találtam benne semmi kivetnivalót. Nagy pozitívuma, hogy teljes értékű alumínium pótdob is jár hozzá.

Mivel a 40-es méretű orsó zsinórtároló kapacitása meglehetősen nagy, (0,25 mm – 260 m), igen sok alátétzsinórt kellett feltekernem ahhoz, hogy a 0,16 mm-es főzsinórt úgy tudjam feltenni, hogy ne kelljen belőle sok száz méter.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Beélesítve a Nexave 4000RB

 

Az alkalmazott végszereléket nem bonyolítottam túl. Az általam legjobban kedvelt tört gubancgátlós végszereléket használtam. Meggyőződésem, hogy nincs ennél érzékenyebb feeder végszerelék. Az alábbi ábra részletesen bemutatja a pickerbotos szerelékem.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szerintem a létező legérzékenyebb és leghatékonyabb feeder végszerelék került fel az érzékeny pickerbotra

 

Mivel a horgászat során nem kellett távolra dobnom, a bekevert etetőanyag és földes szúnyog nagyobb részét kézzel dobtam át a 18-20 méterre lévő nádfal elé, és a horgászat közben már csak a kis kosárba gyúrt etetőanyaggal próbáltam meg ott tartani a halakat.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Bekeverésre váró etetőanyag…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… és a szúnyogoknak szánt föld, hozzá a földragasztó

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A föld rászórásával megelevenednek a szúnyoglárvák

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ameddig az etetőanyagot kevertem, a szúnyogmászató rostán átmászattam a horogra szánt tűzőszúnyogokat. Felül csak a döglöttek maradnak…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… míg alul az élő, horogra tűzhetőek…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bekevert etetőanyag gombóc. A tóparton gyorstalpaló Jedilovag tanfolyam, hogyan kell a gombócot a levegőben lebegtetni… :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Hadd repüljön át a túlpart elé…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kész a bevetésre váró végszerelék is

 

Valamiért a horgászat során a halak nem értékelték az igyekezetemet, mert a rövidre szabott horgászidő alatt elkerülték a horgomat, és mindössze 7-8 darab tavaszi halat sikerült megakasztani és szákba terelni, vagy épp partra röptetni (törpeharcsa :-))

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy a pár halfárasztás közül…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ennek a halnak örültem legjobban… a nap hala volt ez a naphal. 20 éve nem fogtam ilyet…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… azonban volt, aminek nem örültem ennyire…

 

Ha összegezni kellene pár szóban a botról és az orsóról szerzett tapasztalataimat, akkor annyit mondanék: kifejezetten tetszett. Pontosan azt kaptam a horgászeszközöktől, amit vártam. Egy rendkívül érzékeny, lágy horgászbotot, amivel minden egyes hal fárasztása élményt jelent. Ha valaki kedveli az ilyenfajta horgászatot, amikor keszegekre, kárászokra horgászva élvezi ki a fárasztás nyújtotta élményt, akkor garantáltan nem nyúl mellé ezzel a bottal.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

 

Pláne, ha bónuszhalként megjelenik egy-egy ponty is az etetésünkön… Sajnos ezek ma elkerültek engem, de így is kellemes tavaszköszöntő horgászatban lehetett részem. (Igaz, a befejezésénél kicsit kapkodni kellett, mert majdnem odaért addigra az országon végigsöprő, jégesővel tarkított vihar, amiről szerencsére már csak este a híradóból értesültem.)

Az orsó lazára állított fékrendszere kifogástalanul működött, bár igazán nagy hallal nem volt alkalmam letesztelni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Munkában Balázs barátom is, az operatőr… Itt jegyzem meg, hogy érdemes megnézni a kisfilmet… nem mindennapi tavaszi képeket láthatunk az Ő jóvoltából…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jön a vihar… én megyek….

 

Kellemes próbálgatást mindenkinek, aki ezt a szettet választja!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ezt is karikába lehet ám gond nélkül hajlítani… sajnos ma a pontyok nem segítettek ebben….

 

A horgászat során készített kisfilmből kiderül az alkalmazott etetőanyag, az élő csali előkészítésének mozzanatai, valamint a végszerelék és a felszerelés is részletesen bemutatásra kerül. Remélem, tetszeni fog!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.